Sinds de crisis is de kloof tussen arm en rijk in Griekenland dramatisch gegroeid, stelt een donderdag verschenen studie. Ook werd de private sector veel harder getroffen door loonkortingen dan de overheidssector.

De Griekse regeringspartij Syriza heeft gezworen om de harde gevolgen van de crisis voor de Griekse bevolking te verlichten. Nog deze week nam het Griekse parlement een omstreden wet aan om de armoede te verlichten. Er woedt een discussie over hoe zielig de Grieken nou eigenlijk zijn. Leefden ze niet jarenlang boven hun stand?

Kwart minder inkomen

In ieder geval is de kloof tussen arm en rijk sinds het uitbreken van de crisis dramatisch gegroeid, stelt een studie die donderdag verscheen. Volgens het onderzoek, geschreven door Griekse wetenschappers in opdracht van een Duitse stichting die is verbonden aan de vakbeweging, is het bruto-inkomen van Griekse huishoudens tussen 2008 en 2012 met bijna een kwart gedaald.

“De cijfers laten zien hoe miljoenen mensen in Griekenland door een keihard en maatschappelijk volkomen onevenwichtig bezuinigingsbeleid economisch over de rand zijn geduwd “, zegt Gustav Horn, wetenschappelijk directeur van het instituut voor Macro-economie en Conjunctuuronderzoek (IMK) in Berlijn, in Der Spiegel.

Onderlaag hardst geraakt

Vooral lage- en middeninkomens werden getroffen. Bij de onderste 5o procent van de inkomens nam de belastingdruk met 337 procent toe – bij de bovenste helft slechts 9 procent. Volgens de onderzoekers vielen bezuinigingsmaatregelen veel omvangrijker uit dan nodig was.

Bovendien werd vooral de private sector getroffen. Loonsverlagingen bij de overheid werden niet doorgevoerd, of na korte tijd teruggedraaid, deels na rechtszaken. Terwijl de armste huishoudens bijna 86 procent van hun inkomen zijn kwijtgeraakt, was dat 17 tot 20 procent bij de rijkste. Sinds 2012 moet bijna een derde van de Griekse huishoudens uitkomen van minder dan 7000 euro per jaar.

De onderzoekers werkten met gegevens van 260.000 Griekse huishoudens.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl